Excel
Excel är ett kalkylprogram som ingår i Microsoft Office och används till mycket. Du kan enkelt göra olika kalkyler, budget och formulär. Är man nybörjare kan det kännas lite ”stort” men det finns bra sidor där man kan få hjälp att komma igång och förstå hur man ska göra. Tex www.excel-guiden.se eller www.excel.se
När man vet hur man skriver in olika formler för att kunna räkna ut olika saker är det ett mycket användningsbart program till enkla eller mer komplicerade uträkningar. När man gör en formel kan man använda sig av vanliga tecken för att addera, subtrahera, dividera eller multiplicera men man måste alltid börja med ett likhetstecken (=). Ibland måste det finnas med parentes tecken. Det som står inom parentesen beräknas alltid först, exempel (B4+B5)*B6. Har man inte med parentesen beräknas alltid multiplikationen/divisionen först.

Det finns många färdiga mallar att använda i Excel tex för faktura, valutaomvandlare och arbetsschema. Vill man inte använda sig av någon mall öppnar man helt enkelt en tom arbetsbok.
Du kan även ha med ett diagram eller tabell för dina uträkningar.
Det jag tycker är krångligt (förmodligen för att jag inte har jobbat mycket med det) är makron.
Det är en typ av programmering och man kan tex formatera arbetsblad eller göra en valutaomvandlare med makron. Makron används för att underlätta för återkommande arbeten i Excel.

Att använda sig av Google, när man vill ha information om något, har blivit så vardagligt att man numera även säger att man ska ”googla fram det” eller ”googla på det”.
Det är enkelt att söka via Google och det går snabbt att få fram resultat.
2012 fanns även ordet ”ogooglebar” med som förslag från språkrådet men den 26 mars i år ströks det igen.

Google startades 1998 och växte fort till den dominerande sökmotorn och är så än idag. Men vill man inte använda sig av Google så finns tex Yahoo eller Bing.
Här är några som inte vill använda sig av Google längre på grund av att dem tycker att det är olustigt att Google växer sig större hela tiden och slår sig in på andra marknader. Det pratas en del om konspirations teorier också. https://www.flashback.org/t608278
Har man ett företag eller en blogg och vill placera sig bättre i en Google sökning finns det många tips. Här kommer några.
1. Använd dig av primära sökord. Tex bloggar du om hundar eller säljer hundar/hundtillbehör så är ditt primära sökord just hundar. Använd dig mycket av ordet och framförallt i din adress, rubrik och på din första sida
2. Använd dig av unik text, dina egna ord. Annars tror Google att det är en kopia och kan bortse ifrån texten.
Källa: http://tema.nu/strategier/placerar-sig-din-sida-daligt-i-google
Visma Lön 600
Jag tyckte att det var relativt enkelt att jobba med Visma Lön 600. Det tog en liten stund att komma in i hur man skulle göra alla moment men efter ett par gånger så satt det.
· Jag tyckte att det var bra att jag kunde gå tillbaka och ändra efter en lönekörning.
· Det är enkelt att välja utskrifter och att kunna välja månad så enkelt är toppen.
· Bra att det är enkelt att skriva arbetsgivarintyg direkt i programmet.
· Gillar att jag enkelt kommer åt arbetsgivardeklarationen och kan skriva ut eller skicka till Skatteverket.
· Bra också att man kan importera/exportera filer t.ex. Skatteverket, Fora och CSR.
Jag har tittat på Visma forum https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs och har sett att det är fler än jag som inte gillar att det är mörka färger och dåligt gränssnitt.

Även om det är ett ganska enkelt och användarvänligt program så känns det ibland krångligt med många rutor att klicka i innan man kan gå vidare. Tex när man gör lönekörning så måste man klicka i utskriven och utbetald rutorna innan man kan gå vidare.
Överlag tycker jag om att arbeta i Visma Lön 600.
PowerPoint
Jag har kikat lite på PowerPoint förut men aldrig jobbat i programmet.
Jag tycker att det var relativt enkelt att lära sig men jag har också jobbat mycket i andra Officeprogram och det är mycket som är samma i upplägget.
Jag gillar att det finns så många valmöjligheter på design och utförande med layout, animeringar och övergångar. Kanske lite för många för någon med beslutsångest...
Att lägga till en bild eller ett diagram är enkelt och kan vara effektfullt och tydligt vid en presentation. Gillar även att det är enkelt att ändra eller lägga till något i efterhand om man vill.


Det är helt klart ett toppenprogram att göra presentationer med och det framgår även tydligt om man googlar, att det är väl använt av många föreläsare, skolor och stora företag.
Men det varnas också för att det är lätt att gå överstyr med alla funktioner och möjligheter och istället få en dålig presentation med alldeles för mycket text, diagram, färger och bilder. Du vill ha en bra presentation med klart och tydligt budskap. http://www.presentationsteknik.com/
David Philips beskriver det väldigt bra när han håller sin föreläsning "Death by Powerpoint" Riktigt bra och intressant! http://www.youtube.com/watch?v=SPY31mp0RtA
SmartArt verktyget är bra men det kan lätt bli rörigt.
Man kan även göra ett fotoalbum med Powerpoint. Man har lika många möjligheter på design och utförande här. Nästan som scrapbooking med olika ramar och figurer i olika mönster och färger om du vill, fast du klipper, klistrar och infogar på din dator. Jag kommer absolut att göra ett album snart!

Sociala medier

Många, eller kanske rent av dem flesta, har idag ett konto på Facebook.
Jag har själv ett konto på Facebook och kikar in nästan varje dag.
Facebook är ett enkelt sätt att hålla kontakt med (och hålla koll på) sina vänner, nya som gamla. Vänner som man inte träffar så ofta, kanske på grund av avstånd, eller vännen som bor ett stenkast bort. Tyvärr används det kanske lite för ofta, istället för att ringa. Så mycket av den personliga kontakten försvinner och därmed också det spontana berättandet om vad som händer i ens liv. Det ser man istället på Facebook. Det är där vi får se bilder på nyfödda barn, nyrenoverade hus, hundar, bilar, till och med på frukostar.
Men man kan också använda Facebook till fler saker än att hålla kontakt med vänner. Är du intresserad av att köpa någon begagnad möbel eller barnvagn finns det många sidor för privatpersoner där det finns att köpa eller där det auktioneras ut prylar. Behöver du utöka dina kontakter för att kanske hitta ett nytt jobb finns det många nätverk där vänner hjälper till att sprida ditt CV. Eller så behöver du böcker till kursen du ska läsa, ja då finns det många bra sidor för det också.
Facebook har blivit så mycket mer än vad det var tänkt som från början. Idag använder sig inte bara privatpersoner som vill hitta gamla vänner av Facebook utan det är även vanligt att företag har en eller flera sidor.

Som företag behöver man marknadsföra sig och via Facebook har många, kanske framförallt mindre företag, hittat ett väldigt bra och billigt sätt att marknadsföra sig på och få mer kontakt med sina kunder. Det är ofta tävlingar om produkter man kan vinna, där man ska ”gilla” och ”dela” för att vara med och vips så har du som företag visat dig för många fler människor som är ”vänner” med dina gillare, bara för att dem har just ”gillat”. Briljant såklart men inte alltid så välkommet av icke kunder som får en massa inlägg på sin sida om ett företag som kanske finns långt bort eller som har produkter som du inte alls är intresserad av.
T.ex. så får jag ofta inlägg på min sida från en inredningsbutik i Norrland, bara för att jag har en vän som bor där och gillar butiken. Tyvärr har butiken ingen web shop.
Facebook är idag ett utmärkt forum både för privatpersoner och företag. Du berättar det du vill om dig själv, för dem du vill, och på det sätt du vill.
Jag ringer eller hälsar hellre på mina nära vänner men såklart att det är kul att hålla lite kontakt med en gammal kompis jag gick i skolan med som nu bor i Spanien.
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.